Blagajna poduzeća: 7:30-14 h • Blagajna Terme: 8-13 h (subotom 8-12h)
Radno vrijeme VVK: 7-15 h • Pauza: 9:30-10 h
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA
ADRESA

Dragutina Žanića-Karle 47a
32100 Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija
Hrvatska

BLAGAJNA
Terme H.D. Genschera 2
Dragutina Žanića – Karle 47a
RADNO VRIJEME
8-13h (subotom 8-12h)
7-14h
KONTAKT CENTAR

Informacije o kvarovima i radovima, računima, dugovanjima, ovrhama, obročnoj otplati, promjeni korisničkih podataka i priključcima možete dobiti na besplatni broj telefona 0800 2254.

Kontakt centar za korisnike: 0800-2254 (0-24h)

Prijava kvara od 0-24 h na 0800 2254

Završni radovi na prespoju vodovodne mreže u Ulici Hansa Dietricha Genschera u Vinkovcima

Danas se u Ulici Hansa Dietricha Genschera u Vinkovcima izvode završni radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, a izvode se u sklopu projekta „Smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca“. Nakon što se danas završe radovi na prespoju grad će dobiti 9,3 km rekonstruirane vodovodne mreže što je od iznimne važnosti jer se na taj način smanjuje broj kvarova na mreži kao i gubici u sustavu.

Poznato je da su cjevovodi dotrajali zbog starosti i loše kvalitete materijala te da je na njima zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzroka vodnih gubitaka u sustavu. Stoga je glavni cilj ovog projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama.

Stoga je osim rekonstrukcije 9,3 km cjevovoda, projektom obuhvaćena i sanacija mjesta curenja, ugradnja rubnih zasuna te uspostava DMA zona kao i nabava opreme za održavanje sustava. Radovi su obuhvatili implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju lokacije curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na granicama zona, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju cjevovoda na području Kanovaca, te nabavu instrumenata za ispitivanje. Važno je za istaknuti da je kroz ovaj projekt uvedeno mjerenje po zonama čiji je cilj pravovremeno primjećivanje pojave curenja u vodoopskrbnoj mreži. Kako većina kvarova u vodoopskrbnom sustavu nije vidljiva jer voda ne izađe na površinu zemlje potrebni su određena tehnologija i znanja kako bi se lakše pronašla mjesta curenja. Sustav s mjerenjima po zonama pomaže da se što prije primijeti gdje je došlo do curenja te će se oprema koja je nabavljena kroz projekt koristiti za lociranje mjesta curenja i bržu sanaciju. Tijekom projekta sanirana je i vodosprema na Kanovcima i to premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima vode, a ujedno smanjuju gubitke vode iz vodospreme i štite građevinsku strukturu samog objekta. Ti materijali od HZJZ imaju certifikat da mogu biti u dodiru s namirnicama za ljudsku potrošnju čime su poboljšani uvjeti za kvalitetu pitke vode.

Na početku je projekt financiran sredstvima Hrvatskih voda i Grada Vinkovaca u iznosu od 3,17 milijuna eura (23,9 milijuna kuna), a zatim sredstvima EU, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Grada Vinkovaca u iznosu 2,5 milijuna eura (18,7 milijuna kuna) od čega je 80 posto iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Radove su tijekom projekta izvodili zajednica ponuditelja koju čine AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda  d.d. Vinkovci i Fasek engineering and trading d.o.o. Zagreb dok su stručni nadzor nad radovima izvodili Orion projekt d.o.o. Vinkovci i Slavonijaprojekt d.o.o. Županja. Tehničku podršku, CBA analizu i verifikaciju rezultata smanjenja gubitaka provela je tvrtka Aqua libera d.o.o.

Ovo je samo prva faza provedbe projekta rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda grada Vinkovaca, a druga faza prijavljena je na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te su Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji d.o.o. (VVK) odobrena sredstva za te radove. Ugovor je potpisan između Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih voda i VVK, a cjelokupna procjena za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodnokomunalne infrastrukture na distribucijskom području iznosi 43,9 milijuna eura. Unutar projekta u Vinkovcima će biti rekonstruirano 15,77 km vodoopskrbne mreže.

Skip to content