Blagajna poduzeća: 7:30-14 h • Blagajna Terme: 8-13 h (subotom 8-12h)
Radno vrijeme VVK: 7-15 h • Pauza: 9:30-10 h
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA
ADRESA

Dragutina Žanića-Karle 47a
32100 Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija
Hrvatska

BLAGAJNA
Terme H.D. Genschera 2
Dragutina Žanića – Karle 47a
RADNO VRIJEME
8-13h (subotom 8-12h)
7-14h
KONTAKT CENTAR

Informacije o kvarovima i radovima, računima, dugovanjima, ovrhama, obročnoj otplati, promjeni korisničkih podataka i priključcima možete dobiti na besplatni broj telefona 0800 2254.

Kontakt centar za korisnike: 0800-2254 (0-24h)

Prijava kvara od 0-24 h na 0800 2254

Uz Svjetski dan voda 2021.: Koliko stvarno cijenimo vodu?

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i tog dana diljem svijeta, na različite načine, ukazuje se na važnost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama. Središnji fokus obilježavanja je podrška postizanju cilja 6 Agende za održivi razvoj voda da voda treba biti dostupna svima do 2030. Iako ćemo se vrlo često žaliti da nam je voda preskupa, činjenica je da je njena vrijednost u našem svakodnevnom životu puno veća od cijene. Ona ima ogromnu vrijednost za naša kućanstva, gospodarstvo, proizvodnju hrane, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i zaštitu okoliša.

Stoga je od izuzetne važnosti kako se prema vodi odnosimo, koliko je i na koji način trošimo. Hrvatska ima sreću da je među onim zemljama u svijetu koje imaju velike zalihe pitke vode no to ne umanjuje činjenicu da je moramo ispravno vrednovati i učinkovito čuvati za generacije koje dolaze. Stoga je ovogodišnji Svjetski dan voda usmjeren upravo prema tome koliko cijenimo vodu i diljem svijeta obilježava se pod sloganom Valuing water, #water2me, ukazujući na činjenicu da 2,2 milijarde ljudi na svijetu živi bez pristupa zdravoj vodi.

Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) godinama provodi aktivnosti usmjerene upravo na taj cilj: osigurati kvalitetnu pitku vodu za sve korisnike na svom distribucijskom području koje obuhvaća 16 općina i 2 grada što je sukladno s misijom tvrtke da sadašnjim i budućim korisnicima osigura kontinuiranu, sigurnu i kvalitetnu javnu vodoopskrbu odnosno da korisnicima u svakom trenutku osigura dovoljne količine kvalitetne, zdravstveno ispravne vode. Kvalitetnu i zdravstveno ispravnu voda Vinkovački vodovod i kanalizacija osigurava korisnicima kroz regionalni vodovod iz vodocrpilišta u Sikirevcima čija je voda iznimne kvalitete i po svim svojim parametrima sukladna Pravilniku o vodi za piće. Do sada je izgrađeno 227 kilometara regionalnog vodovoda, a u njegovu izgradnju uloženo je 270 milijuna kuna. U tijeku je izvođenje radova na pet investicija ukupne vrijednosti 31 milijun kuna, uglavnom na području Cvelferije koja još jedina, uz Marince, na distribucijskom području VVK nema riješeno pitanje opskrbe vodom iz Sikirevaca. U tijeku su radovi na izgradnji cjevovoda Đurići-Račinovci kojeg s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a vrijedan je 4,2 milijuna kuna, cjevovoda Drenovci-Soljani kojeg s 80 posto financiraju Hrvatske vode, sa po 10 posto Općina Vrbanja i Vukovarsko-srijemska županija, a vrijedan je 11,2 milijuna kuna, cjevovoda Soljani-Strošinci, kojeg u potpunosti financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a vrijedan je 3,8 milijuna kuna te cjevovoda Nuštar-Marinci kojega također u potpunosti financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna. U tijeku je i izgradnja  vodospreme i crpne stanica Nuštar, ukupne vrijednosti 7,8 milijuna kuna, kojega s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a sa po 10 posto Općina Nuštar i Vukovarsko-srijemska županija. Ukupna dužina ova cjevovoda u izgradnji je 29 km, a plan je, ovisno o osiguranim sredstvima, završiti sve ove radove u 2021. godini. Kada je riječ o regionalnom vodovodu, preostaje još za izgraditi tri vodospreme (Slakovci, Drenovci, Županja) i spojni cjevovod Soljani-Vrbanja.

Iako korisnici na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije ne moraju brinuti o kvaliteti i količini vode, ipak se svi skupa trebamo ponašati odgovorno i vodu trošiti racionalno.

Svaki dan možete učiniti nešto čime štedite vodu.

  • Držite slavinu zatvorenom kad se ne koristi i ne zanemarite curenje vode
  • Skupljajte kišnicu i koristite je u različite svrhe prema potrebi
  • Nemojte trošiti više vode nego što je potrebno dok obavljate svakodnevne poslove
  • Ne produljujte kupanje, na brzinu se istuširajte.
  • Redovito provjeravajte slavine, crijeva i sl. kako biste ustanovili da ne kapaju i ne cure.

Iako ušteda možda nije velika, svaka ušteđena litra je vrijedna. Također, imajte na umu da rasipanjem vode, rasipate i energiju jer se crpke gradskog vodovoda pokreću motorima koji troše električnu energiju. Osim što je štednja vode važna za naš kućni budžet, očuvanje pitke vode važno je i zbog smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje potrošnje energije i dugoročnog očuvanja pitke vode. (Kad je bunar suh, naučimo vrijednost vode.-Benjamin Franklin)

Skip to content