Blagajna poduzeća: 7:30-14 h • Blagajna Terme: 8-13 h (subotom 8-12h)
Radno vrijeme VVK: 7-15 h • Pauza: 9:30-10 h
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA
ADRESA

Dragutina Žanića-Karle 47a
32100 Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija
Hrvatska

BLAGAJNA
Terme H.D. Genschera 2
Dragutina Žanića – Karle 47a
RADNO VRIJEME
8-13h (subotom 8-12h)
7-14h
KONTAKT CENTAR

Informacije o kvarovima i radovima, računima, dugovanjima, ovrhama, obročnoj otplati, promjeni korisničkih podataka i priključcima možete dobiti na besplatni broj telefona 0800 2254.

Kontakt centar za korisnike: 0800-2254 (0-24h)

Prijava kvara od 0-24 h na 0800 2254

Svjetski dan voda 2023.: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Svjetski dan voda obilježava se svake godine u cijelom svijetu 22. ožujka s ciljem ukazivanja na važnost vode za ljudsku potrošnju te kako bi se promoviralo održivo upravljanje vodnim resursima. Ove godine Svjetski dan voda nosi poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ s namjerom da svi doprinesemo racionalnom načinu korištenja i upravljanja vodom odnosno o ubrzavanju promjena kako bi se riješila kriza u vezi s vodom i kanalizacijom.

Glavni fokus Svjetskog dana voda je podrška u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta. Prema podatcima UN, oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu još uvijek nema pristup vodi za ljudsku potrošnju. Stoga je potrebno osvijestiti javnost i poduzeti korake kako bi se uhvatili u koštac s ovom globalnom krizom.

Budući da voda utječe na sve nas, svi trebamo nešto poduzeti. Svi mi, kao zajednica, možemo promijeniti način na koji koristimo, trošimo i upravljamo vodom u svojim životima. Bez odlučnih ulaganja u očuvanje vode, riskiramo postupni gubitak izvora ovog resursa, što bi kulminiralo ozbiljnom globalnom krizom neviđenih razmjera. Voda je, dakle, resurs koji moramo čuvati i štedjeti, kako bismo zajamčili kontinuitet ljudskog života u nadolazećim generacijama. Voda je bogatstvo, a štednja vode svakako mora biti u primisli svakog potrošača i to ne samo zbog čuvanja kućnog budžeta, nego i zbog očuvanja vode i brige za naš planet. Stoga kada idući put otvorite slavinu razmilite koliko vam vode zapravo treba.

Iako korisnici na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije ne moraju brinuti o kvaliteti i količini vode, važno je da vodu koristimo racionalno.

Svaki dan možete učiniti nešto čime štedite vodu.

  • Držite slavinu zatvorenom kad se ne koristi i ne zanemarite curenje vode
  • Skupljajte kišnicu i koristite je u različite svrhe prema potrebi
  • Nemojte trošiti više vode nego što je potrebno dok obavljate svakodnevne poslove
  • Ne produljujte kupanje, na brzinu se istuširajte
  • Redovito provjeravajte slavine, crijeva i sl. kako biste ustanovili da ne kapaju i ne cure.

Iako ušteda možda nije velika, svaka ušteđena litra je vrijedna. Također, imajte na umu kako rasipanjem vode, rasipate i energiju jer se crpke gradskog vodovoda pokreću motorima koji troše električnu energiju. Osim što je štednja vode važna za naš kućni budžet, očuvanje pitke vode važno je i zbog smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje potrošnje energije i dugoročnog očuvanja pitke vode.

Skip to content