Blagajna poduzeća: 7:30-14 h • Blagajna Terme: 8-13 h (subotom 8-12h)
Radno vrijeme VVK: 7-15 h • Pauza: 9:30-10 h
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA
ADRESA

Dragutina Žanića-Karle 47a
32100 Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija
Hrvatska

BLAGAJNA
Terme H.D. Genschera 2
Dragutina Žanića – Karle 47a
RADNO VRIJEME
8-13h (subotom 8-12h)
7-14h
KONTAKT CENTAR

Informacije o kvarovima i radovima, računima, dugovanjima, ovrhama, obročnoj otplati, promjeni korisničkih podataka i priključcima možete dobiti na besplatni broj telefona 0800 2254.

Kontakt centar za korisnike: 0800-2254 (0-24h)

Prijava kvara od 0-24 h na 0800 2254

Obilazak radova u okviru projekta smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca

Vinkovački vodovod i kanalizacija provodi projekt smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca. Riječ je o vrlo značajnom projektu ukupno vrijednom 24 milijuna kuna kojega financiraju Hrvatske vode s 80 posto i Grad Vinkovci s 20 posto, a koji će riješiti problem gubitaka u sustavu i učestalih kvarova na mreži.

Cjevovodi su dotrajali zbog starosti, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu. Stoga je glavni cilj ovog projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama. “Realizacijom ovog projekta smanjit će se gubitci u sustavu za oko 20 posto”, rekao je Dalibor Pavić, voditelj projekta, u ponedjeljak, 14. listopada, kada su predstavnici izvođača i nadzora zajedno s novinarima obišli radove na sanaciji vodospreme i rekonstrukciji mreže na Kanovcima. Pavić je istaknuo da je ovo samo prva faza projekta smanjenja gubitaka i da ona obuhvaća rekonstrukciju 9,3 kilometara vodovodne mreže na Kanovcima gdje ima najviše problema s puknućem cjevovoda i kvarova, a da je plan zamijeniti oko 40 kilometara cjevovoda od ukupno 135 kilometara na području grada Vinkovaca. “Projekt će se provoditi u nekoliko faza i nekoliko godina, a ova prva faza trebala bi završiti do kralja sljedeće godine”, rekao je Pavić.

Radovi obuhvaćaju implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju lokacije curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na granicama zona, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju cjevovoda na području Kanovaca, te nabavu instrumenata za ispitivanje. Radovi će se izvoditi se na području grada Vinkovaca dok će se rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini 9,3 km izvoditi na području Kanovaca. Projektom je predviđena i tehnička podrška, CBA analiza i verifikacija rezultata smanjenja gubitaka. Tehničku podršku pruža tvrtka Aqua libera čiji je predstavnika Jurica Kovač istaknuo kako će se kroz ovaj projekt konačno riješiti neke stvari koje se do sada nisu mogle riješiti, najčešće zbog nedostatka financijskih sredstava za realizaciju ovog projekta. “Korisnost ovog projekta je uvođenje mjerenja po zonama u Vinkovcima, a cilj toga je pravovremeno primijećivanje pojave curenja u vodoopskrbnoj mreži. Ono što mogu reći kao zanimljivost za građane je da većina kvarova koja nastaje u vodoopskrbnom sustavu nisu vidljivi jer voda ne izađe na površinu zemlje i onda nam je potrebna određena tehnologija i znanja kako bi pronašli mjesta curenja. Ovaj sistem s mjerenjima po zonama u gradu će nam pomoći da što prije primijetimo gdje je došlo do nekog curenja. Kroz projekt je također nabavljena i odgovarajuća oprema koja će se koristiti za lociranje mjesta curenja tako da će djelatnici Vodovoda moći lakše i brže pronaći gdje su curenja te ih onda sanirati”, rekao je Kovač.

Hrvatske vode su prije nekoliko godina utvrdile da mnogi vodoopskrbni sustavi imaju problem gubitaka u sustavu koji povećavaju cijenu vode za krajnje korisnike i nepovoljno utječu na stanje vodnih tijela. Stoga su krenule u sanaciju sustava, a taj je projekt podržala Vlada RH pa se tako svake godine osigurava oko 100 milijuna kuna za sve vodoopskrbne sustave na području RH. Projekt je počeo prošle godine i traje 10 godina. “Ja se nadam da će u tom roku stanje vodoopskrbnih sustava na području Hrvatske biti puno bolje”, rekla je Gabriela Braun Jelašić, voditeljica Službe korištenja voda Hrvatskih voda, VGO za srednju i donju Savu. Istaknula je da se Vinkovački vodovod već prije pripremio za taj projekt pa je tako 2015. napravljeno koncepcijsko rješenje po kojem su utvrđeni najveći problemi koji se događaju u sustavu i temeljem toga se krenulo u projektiranje vodoopskrbne mreže koja se sada sanira, a dio projekta je rekonstrukcija same vodospreme.

Kada je o tome riječ, Vinkovački vodovod je usvojio sanaciju vodosprema i šahtova premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima vode, a ujedno smanjuju gubitke vode iz vodospreme i štite građevinsku strukturu samog objekta. “Radi se s materijalima koji od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imaju certifikat da mogu biti u dodiru s namirnicama za ljudsku potrošnju. Dosad Vinkovci već imaju jednu takvu vodospremu, a sada će biti sanirane i preostale tri. Time su se stvarno poboljšali uvjeti za samu pitku vodu odnosno za kvalitetu vode”, rekla je Suzana Zeljko iz tvrtke Fasek, koja izvodi radove na sanaciji vodospreme, i istaknula kako ovi premazi ne podržavaju razvoj plijesni i gljivica.

Radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda d.d. Vinkovci i Fasek engineering and trading d.o.o. Zagreb Zagreb dok stručni nadzor nad radovima izvodi Orion projekt d.o.o. Vinkovci i Slavonijaprojekt d.o.o. Županja. Tehničku podršku, CBA analizu i verifikaciju rezultata smanjenja gubitaka provest će tvrtka Aqua libera d.o.o.

Skip to content