Blagajna poduzeća: 7:30-14 h • Blagajna Terme: 8-13 h (subotom 8-12h)
Radno vrijeme VVK: 7-15 h • Pauza: 9:30-10 h
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA
ADRESA

Dragutina Žanića-Karle 47a
32100 Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija
Hrvatska

BLAGAJNA
Terme H.D. Genschera 2
Dragutina Žanića – Karle 47a
RADNO VRIJEME
8-13h (subotom 8-12h)
7-14h
KONTAKT CENTAR

Informacije o kvarovima i radovima, računima, dugovanjima, ovrhama, obročnoj otplati, promjeni korisničkih podataka i priključcima možete dobiti na besplatni broj telefona 0800 2254.

Kontakt centar za korisnike: 0800-2254 (0-24h)

Najnovije informacije o kvarovima i radovima

Konačno vidljivo smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca

Gubici u vodoopskrbnim sustavima problem su s kojim se susreću brojni vodovodi u Hrvatskoj. Zbog njih dolazi do povećanja krajnje cijene za korisnike, većih troškova rada, a imaju i negativne društvene i ekološke učinke. Podaci govore da se na globalnoj razini gubi 25-50 posto sve distribuirane vode. Stoga se posljednjih nekoliko godina diljem Hrvatske provode projekti smanjenja gubitaka u vodoopskrbnim sustavima, a među vodovodima koji ga provode je i Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) koji u Vinkovcima provodi 1. fazu projekta smanjenja gubitaka, vrijednog 24 milijuna, kojega financiraju Hrvatske vode s 80 posto i Grad Vinkovci s 20 posto. Dvije godine nakon početka provođenja projekta, vidljivi su i prvi rezultati.

„Analiza minimalnih noćnih protoka u 2020. i 2021. godini za Vinkovce pokazuje da je uočljiv veliki mjesečni pad minimalnog noćnog protoka u ovoj godini što nam sugerira kako se gubici u mreži intenzivno smanjuju“, kaže Darko Čengić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije. Podaci su to koji raduju, a mogu se, kaže Čengić, pripisati rekonstrukciji vodovodne mreže kroz projekt smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca, rekonstrukciji vodovodne mreže koju VVK provodi o svom trošku, boljoj organizaciji sanacije kvarova kojih je velik broj na distributivnom području VVK te velikim ulaganjima u proteklih godinu dana.

 

   

Tako su samo u siječnju i veljači ove godine sanirana 93 kvara (45 u siječnju i 48 u veljači), a tijekom tih radova zamijenjeno je 65 priključaka. Završeni su i opsežni radovi na sanaciji u Ulici Ruđera Boškovića koji su trajali nekoliko mjeseci, a u sklopu projekta smanjenja gubitaka sanirana je vodovodna mreža i priključci u Ulici Hansa Dietricha Genschera. Ti su se radovi obavljali paralelno s radovima u sklopu projekta aglomeracije, a u tijeku je isključivanje korisnika sa stare mreže i uključivanje na novu zbog čega u sljedećem razdoblju u VVK također očekuju dodatno smanjivanje gubitaka na mreži. Sanacija odnosno zamjena dotrajale vodovodne mreže i priključaka radi se trenutno u Bloku Josipa Kosora i u Ulici Stanka Vraza, a u tijeku je i sanacija mreže i priključaka na Borincima gdje se radovi također odvijaju paralelno s radovima u sklopu projekta aglomeracije. Ovog proljeća u planu je sanirati mrežu i priključke u naselju Papuk, te paralelno s radovima u sklopu aglomeracije sanirati mrežu i priključke na Lapovcima.

   

Gledajući prosječno dnevno smanjenje u kubicima za siječanj i ožujak ove godine  vidljivo je da je VVK u siječnju isporučio 15.300 kubika, a krajem ožujka 13.800 kubika vode. S obzirom na to, cilj je uprave da se takvi rezultati nastave iako će vjerojatno kako tijekom ljeta bude rasla potrošnja rasti i gubici. Međutim, kaže Čengić, s obzirom na sva ova ulaganja u VVK vjeruju da će gubici ipak ostati na sadašnjoj razini, a s novim ulaganjima i dodatno se smanjivati.