Blagajna poduzeća: 7:30-14h, Blagajna Terma: 8-13h (subotom 8-12h)

HACCP sustav

Tijekom 2010. godine u našoj organizaciji uspješno je implementiran i u primjeni je HACCP sustav upravljanja.

HACCP sustav (Hazard Analysis Critical Control Point) predstavlja analizu opasnosti i identifikaciju kritičnih kontrolnih točaka tijekom nabave sirovina, proizvodnje, pripreme, skladištenje i transport hrane (vode), odnosno preventivan i sistematičan sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane (zasnovan na primjenu ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli te nadzoru cijelog procesa).

Primjena HACCP sustava u Republici Hrvatskoj definirana je Zakonom o hrani (NN 46/07). Navedenim zakonom u čl. 51. definira se obveza uspostavljenja i provođenje redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje za sve subjekte u proizvodnje hrane provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka.

Prednosti primjene HACCP sustava očituju se u slijedećem:

  • primjenjiv je na cijeli proizvodni lanac
  • eliminira ograničenja tradicionalnog pristupa kontroli zdravstvene ispravnosti hrane
  • analizira sve potencijalne opasnosti koje se mogu pojaviti (fizičke, kemijske, biološke)
  • omogućava poduzimanje korektivnih mjera tijekom odvijanja procesa
  • omogućava lako nadgledanje kontrolnih parametara
  • smanjuje troškove
  • definira odgovornost uključenih zaposlenika
  • omogućava uvođenje promjene (tijekom revizije sustava)
  • kompatibilan je s ostalima sustavima kvalitete (ISO)

Kao najvažniji preduvjet primjene HACCP sustava potrebno je osigurati minimum tehničkih, higijensko-sanitarnih i organizacijskih uvjeta za nabavu, skladištenje sirovine, proizvodnju, skladištenje gotovog proizvoda i prema potrebi transport.
Ovi uvjeti obuhvaćaju čitav niz postulata:
 1. dobre proizvođačke prakse

  • adekvatnost prostora, opreme i uređaja
  • izradu plana održavanja opreme i uređaja te plana kalibracije mjerne opreme
  • postojanje potrebnih radnih uputa
  • izbjegavanje križane kontaminacije
  • izradu plana osoblja i provjere efikasnosti
  • omogućavanje sljedivosti proizvoda
  • označavanje proizvoda
  • odlaganje otpada
  • potrebne zapise 

2. dobre higijenske prakse

  • izrada plana pranja i dezinfekcije prostora, opreme i uređaja te pribora i opreme za provedbe plana
  • izradu radnih uputa za pranje i dezinfekciju
  • primjenu standardnih sanitacijskih postupaka
  • provedbu mjera dezinsekcije i deratizacije
  • izradu plana obuke osoblja i provjere efikasnosti
  • potrebne zapise