Blagajna poduzeća: 7:30-14h, Blagajna Terma: 8-13h (subotom 8-12h)

Radovi na Aglomeraciji Vinkovci i dalje se odvijaju, ali su moguća odstupanja od plana

Radovi na Aglomeraciji Vinkovci i dalje se odvijaju, ali su moguća odstupanja od plana

Vinkovci, 8. travnja 2020. – Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ odlično napreduje i u skladu s dinamčkim planom pa je tako od veljače 2019. godine, kada je započelo provođenje projekta, do utorka, 7. travnja ukupno izvedeno 60 kilometara mreže i 4000 izvoda za priključak. Iako se za 2020. godinu najavljivao i očekivao još jači tempo realizacije aktualna situacija uzrokovana koronavirusom možda bi mogla usporiti radove.

"Do sada su se radovi u okviru projekta aglomeracije odvijali u skladu sa zacrtanim aktivnostima, a počeli su i intenzivniji radovi u samim Vinkovcima što su naši sugrađani vjerujem i primjetili budući da su se radovi odvijali u vrlo prometnoj Lapovačkoj ulici u kojoj je zbog toga i otežano prometovanje. Radovi se i dalje odvijaju, međutim zbog situacije s koronavirusom moguća su odstupanja od plana izvođenja radova", kaže Ivan Rimac, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK). Dodaje da se VVK ovih dana kod svih investicija koje provodi, pa tako i kod aglomeracije, susreće s nedostatkom zamjenskog materijala poput šljunka i pijeska. "Zato smo tražili od Vlade RH i Hrvatskih voda da se nađe neko rješenje, makar i privremena eksploatacija na našem području, a sve kako ne bi došlo do ozbiljnih zastoja na investicijama i otpuštanja ljudi u građevinskom sektoru", kaže Rimac.

"Izvođači radova vrlo se odgovorno ponašaju prema svom poslu i poduzimaju sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje njihovih radnika i radovi koliko-toliko neometano izvodili", kaže Dalibor Pavić, voditelj projekta i ističe da će se i nadalje pratiti preporuke nadležnih službi te će se tome i prilagođavati izvođenje radova. Zadovoljan je dosadašnjom dinamikom izvođenja radova i do sada postignutim rezultatima i provedenim kontrolama što ovaj projekt čini jednim od najuspješnijih projekata u području vodnokomunalne infrastrukture u Hrvatskoj.

Radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, izvode lokalne tvrtke Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, a vrijednost mu je 356 milijuna kuna bez PDV-a. Rok za izvođenje radova je 32 mjeseca, a projektom je predviđena izgradnja i rekonstrukcija mreže javne odvodnje, te nadogradnja vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) „Jošine“ na treći stupanj pročišćavanja i stavljanje u puni pogon UPOV-a u Otoku, Cerni i Ivankovu. Do sada je isporučen i veći dio vrijedne opreme za održavanje sustava javne odvodnje, a koji se sastoji od radnih i specijalnih vozila, opreme za kontrolu ispravnosti građevina za javnu odvodnju i ostale opreme za održavanje sustava, GIS sustava s implementacijom i edukacijom djelatnika, te transportnih vozila. Vrijednost opreme je više od 10 milijuna kuna bez PDV-a.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ sa 70,77 posto sufinancira se iz sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije. Sa po 11,69 posto sufinanciraju ga Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a s 5,85 posto jedinice lokalne samouprave na čijem se području radovi izvode (gradovi Vinkovci i Otok te općine Ivankovo, Andrijaševci, Privlaka i Cerna). Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr

Česta pitanja i odgovori

Vodomjeri se očitavaju sukladno čl. 79. i 80. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga te prema utvrđenom rasporedu Javnog isporučitelja (trenutna dinamika – svaka tri mjeseca). Više...